Moja przygoda z browarem restauracyjnym na „statku” rozpoczęła się 2007 r, kiedy potencjalny inwestor zwiedzał Bierhalle Arkadia. W 2009 roku warzelnia dla Aidablu została pokazana podczas targów w Monachium. Od momentu kiedy ją zobaczyłem wiedziałem, że tworzony jest nowy rozdział w dziejach browarnictwa restauracyjnego. Wiedziałem także, że chcę w tym uczestniczyć. Po prawie dwóch miesiącach w Arkadii pojawił się Pierwszy Piwowar mający warzyć piwo na statku - Andreas Hegny . Podczas jego wizyty utwierdziłem się w przekonaniu, że chcę uczestniczyć w historycznym wydarzeniu gotowania pierwszej warki w historii na statku. W grudniu 2009 roku pojechałem do Papenburga w Niemczech do stoczni J. Meyera, gdzie Aidablu była budowana. Dokładnie 13 grudnia 2009 r. Została ugotowana pierwsza warka piwa na statku w historii. Jestem szczęśliwy, że mogłem być kimś więcej niż „tylko” świadkiem podczas tego wydarzenia…..
W roku 2010 nastąpił ciąg dalszy tej historii - nazywa się Aidasol. Dokładnie 15 lutego 2010 ugotowaliśmy pierwszą warkę na Aidasol.